06. 12. 2019
   
Písmo

Archív aktualít

Vinobranie a úcta k starším

Vinobranie a úcta k starším
  
Sobota 18.10.2014 bola pre všetkých zamestnancov obecného úradu pracovným dňom. Hospodárski pracovníci obecného úradu hneď od rána začali s prípravou hrozna, náradia a príslušenstva potrebného k tradičnému pavlovskému vinobraniu. Okolo 10 hodiny už bola akcia rozbehnutá v plnom prúde. Vinobraniu prišli na pomoc aj niektorí poslanci obecného zastupiteľstva a aj radoví občania Pavloviec nad Uhom. Šťavou z vylisovaného hrozna nepohrdla ani starostka obce, ani okoloidúci občania a deti, ktoré sa na vinobranie prišli pozrieť.
    
Zatiaľ, čo chlapi vyrábali budúce víno, Aktívne ženy pripravovali v kuchyni kultúrneho domu popoludňajšiu sobotňajšiu akciu a to „Úctu k starším“. Do sály kultúrneho domu, ktorú pripravili a vyzdobili deň predtým pracovníčky obecného úradu, boli pozvaní všetci seniori a seniorky na 14 - tú hodinu popoludní.
    
Program Úcty k starším oficiálne príhovorom otvorila starostka obce p. Mária Dufincová. Po nej zaspievala sólovú pieseň  p. Janka Tkáčová.
    Obec Pavlovce nad Uhom vydala prekrásnu brožúrku „Diškurki po Pavlovski“, v ktorej sú zozbierané slová a slovné spojenia len z našej obce v hovorovej pavlovskej reči. Túto brožúrku sme slávnostne na tejto akcii pokrstili šampanským  za prítomnosti starostky obce spolu s najstarším občanom pánom Františkom Slabákom, najstaršou žijúcou učiteľkou Pavloviec nad Uhom pani Annou Kopeckou, poslancom obecného zastupiteľstva pánom Gejzom Tóthom a asistovala im kronikárka obce pani Mária Dócziová.
    V programe pre seniorov sme pokračovali vystúpením detí z materskej školy, zatancovali nám  „Pávičky“ a  zaspievala folklórna skupina „Pavlovčaňe“. Na záver programu spoločne všetci prítomní zaspievali v stoji pieseň „Kde si ó Mária“, s hlavným refrénom: „Pôjdem k Tebe Mária, kľaknem si na kolená, všetko sa Ti vyžalujem, Matička milá“.
    Nielenže celý kultúrny dom bol vyzdobený jesennými farbami a ukážkami plodov zeme, ale aj samotné pohostenie v závere akcie bolo pripravené z jesennej úrody. Podávali sa tieto jedlá:  z kapusty „pavlovske holubki“, zákusok bol z kukuričnej múky (staré jedlo u nás známe ako „maľej“) a zo zemiakov „bandurková lokša“. Všetko sa zapíjalo sladkou šťavou z vylisovaného hrozna z dopoludňajšieho „vinobrania“.

foto_pic
video_small
EU
pavlovcan
pavlovcan
Snímkaprojekt


zber

 OPKZP

zive-slovensko-logo 

Náhodný obrázok

Správy z východu